Likőr - édes, keserű, gyümölcsös

hirdetés

Likőr - édes, keserű, gyümölcsös

Milyen ital a likőr?

 

A likőrök a legfantáziadúsabb és sokszor bizony legbizarrabb italaink. A likőr legegyszerűbb meghatározása: cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesital. A szeszesitalipar termékei (pálinka és likőrök) a söröktől és boroktól elsősorban alkoholtartalmukban és gyártástechnológiájukban különböznek. A fogyasztásra kész bor és sör alkoholtartalma erjesztési folyamatból származik, míg a pálinkák és likőrök alkoholtartalmukat erjesztett szénhidrát tartalmú anyagok lepárlása után nyerik. Likőrnek tulajdonképpen azokat a szeszesitalokat nevezzük, amelyek alkoholon (20-42 tf%), vízen, valamint természetes vagy mesterséges zamatanyagokon kívül még jelentős mennyiségű cukrot (18-60%) is tartalmaznak. Kétségkívül közös tulajdonságuk, hogy különböző adalékanyagokkal, különböző módon és mértékben édesítettek és ízesítettek. Találkozhatunk köztük igen édes likőrökkel, de a teljes képhez hozzátartoznak a kimondottan keserű italok is. Sokszor elérik az ún. tömény italok szesztartalmát, erősségét vagy azt akár meg is haladják. Hogy a lepárolt ital meddig tekinthető pálinkának és mikortól likőrnek, meglehetősen megfoghatatlan kérdés. Az egyetlen biztos pont, hogy a likőrnek feltétlenül tartalmaznia kell ízesítőt. Ami nem azt jelenti, hogy minden ízesített párlat likőr - az ízesített vodkák természetesen vodkák -, viszont semleges ízű likőrök nincsenek.

 

 Gyümölcsös likőr

 

Likőr fajták

 

Létezik gyümölcs, fűszer, virág és még számtalan alapanyagú likőr. Ezen italok természetüknél, ízviláguknál fogva mind kiváló coctail-alapanyagok, így felhasználási lehetőségük csaknem végtelen. Gazdag szín és aromaviláguk miatt, elengedhetetlen tartozékai egy-egy bárpultnak. Ezen túlmenően kiváló aperitivek (étvégygerjesztő hatásúak), illetve digestivek (étkezés utáni, emésztést segítő, serkentő italok), remek kísérői a desszerteknek, fagylaltoknak.

A keserű likőrök nagyobb alkohol- és kisebb cukortartalommal készülnek, jellemzőjük - nevük is ebből adódik - a keserű íz. Ebbe a csoportba tartozik például a Zwack likőrgyár által 1883-ban védjegyzett Unicum, vagy a XX. század eleje óta a Braun Testvérek Likőrgyár által készített Hubertus.

A gyümölcslikőrök közepes alkohol- és cukortartalmúak. Ilyen például a népszerű Cherry Brandy, amely szomolyai fekete cseresznye, cigánymeggy és sajmeggy préselt, alkohollal tartósított levéből készül, s ízesítésként keserűmandulát, vaníliát, fahéjat és szegfűszeget tartalmaz. A Baracklikőr, az egyik legkedveltebb gyümölcslikőr kajszibarack aszalvány kivonatával, párlatával és eredeti barackpálinka hozzáadásával készül.

Az emulziós likőrök kis alkohol- és nagyobb cukortartalommal készülnek. Méltán népszerű képviselőjük, a Tojáslikőr, mely friss tojás sárgájából, érlelt borpárlatból, brandyből, tejből, keserűmandula- és maraschino-esszenciából készül vanília hozzáadásával. A Csokoládéflip pedig sűrűn folyó, igen kellemes kakaó-, kávé és vaníliaízű termék. A kávé- és kakaólikőrök alkoholtartalma alacsony, cukortartalma pedig kissé magasabb, mint az emulziós likőröké. Készülhetnek például kávé-, kávékeverék-, pörkölt kávé- vagy kakaókivonatból, vanília, meggylé vagy bonbon meggy ízesítéssel.

 

Tojáslikőr recept

tojáslikőrHozzávalók:

- 3 dl tiszta szesz (gyógyszertárban kapható) vagy vodka

- 5 tojássárgája

- 5 dl tej vagy tejszín

- 2 púpos evőkanál porcukor

- 2 csomag vaníliás cukor

- 1 evőkanál rum

Elkészítése:

Először forraljuk fel a tejet, miközben a tej forr külön-külön üssük fel a friss tojásainkat, ügyesen szétválasztva a sárgáját a fehérjétől. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorfélékkel. Ha a tej teljesen lehűlt elkeverhetjük az édes sárgassággal. Az alkoholt és a rumot hozzáöntve mixeljük jól össze. Hidegen jégkockával kínáljuk. Öt-hat napnál régebbi itallal ne kedveskedjük a szeretett vendégeinknek!

 

Forrás: Gourmandnet

Kapcsolódó oldalak: Likőr.lap.hu

Likőr receptek -Wikikönyvek

Unicum

St.Hubertus

Pálinka - Wikipédia

Párlatok, pálinkák

Kapcsolódó cikk: 10. Budapesti Karácsony

Mézeskalács

Borkultúra, vagyis a kultúrált borfogyasztás

Időjárás -

°C

Szélirány:
fok
Szélerősség:
km/óra
Légnyomás:
hPa
Páratartalom:
%

Névnap

2015
febr
28

A mai napon *Elemér, Oszvald, Román látogatóinkat köszöntjük!

Hirdetés

Hirdetés

hirdetés

MTT Média © 2008-2015. Minden jog fenntartva