Kiemelt budapesti ajánlatok

 
Sashalmi Piac

Budapest bemutatkozik

BudapestHazánk fővárosa Budapest, az ország középső részén, Pest megyében a Duna két partján az Alföld és a dombvidékek összesimulásánál fekszik. Budapest Magyarország kereskedelmi, ipari, politikai, művelődési és közlekedési központja. A lakosság száma 2010-ben meghaladta az 1.7 milliót, az EU nyolcadik legnépesebb városaként tartják számon. A 525 négyzetkilométernyi területen fekvő város gyönyörű természeti adottságokkal lett megáldva, így nem is csoda, hogy megkapta a világ egyik legszebb földrajzi fekvésű fővárosa titulust.

 

A mai fővárosunk területe már az őskorban is lakott volt. A terület legelső ma ismert települése Aquincum, amely a rómaiak idején Alsó-Pannónia székhelye volt. A honfoglalás után az Árpád-kornak is jelentős, központi része volt az óbudai terület. Aztán 1247-ben a IV. Béla uralkodó a Duna jobb partján emelkedő Várhegyre felépítette a legelső királyi várat, így szépen kialakult a középkori Buda városa. Mátyás idején Buda már az ország fővárosa lett, és bővülő reneszánsz királyi palotája messze földön híres volt. Közben Pest is jelentősen fejlődött. Ám a törökök 1541-ben lecsapták a magyarok kezéről Budát és Pestet, és 150 évre szépen berendezkedetek. Fürdőkkel, dzsámikkal és bazárokkal igyekeztek keleties arculatura alakítani a városképet. 1868-ban a Habsburgok háborúja kiűzte a törököt, ám Buda és Pest szinte megsemmisült.

 

A 18. század lassú fejlődése után a 19. század reformkori haladása már gyors léptekben valósult meg. Pest lett az ország gazdasági és kulturális központja, majd 1849-ben a Széchenyi lánchíddal össze is lett kötve Budával. 1873-ban Pest, Buda és Óbuda egyesülésével létrejött Budapest. Ekkortájt a fejlődés mértéke elképesztő volt, sorra épületek a szebbnél-szebb épületek, hidak, utak, vasutak. Budapest pezsget, a színházai megteltek, a kávéházi élete legendás és gyógyfürdői világhíresek lettek. A kulturális élet virágzásával a lakosság száma is szépen megduzzadt. A 20. század háborúi a főváros és a lakossága számára súlyos veszteségeket okozott. A rengeteg áldozat és a romba dőlt építmények gyászba borították a fővárost.

 

A 60-70-es évek újabb fejlődést eredményeztek és rengetegen döntöttek úgy, hogy a főváros lesz az otthonuk. A földből sorra nőttek ki a lakótelepek, így a lakosság száma a 80-es évekre 2 millió fölé emelkedett. Ám jött 1989, a rendszerváltás. Azóta a fővárosiak száma folyamatosan csökken. Budapest gazdasága, ipara ebben az időben erős átalakuláson ment keresztül.

Ma már Budapest ipara kitelepült a vonzáskörzetbe, ahol szinte minden ágazat képviselteti magát, a külföldi érdekeltségű cégeknek is több mint a fele itt létesítet székhelyet. A fővárosunk kiemelkedő helyen áll a vendéglátóiparban, rengeteg étterem, kávézó várja a különleges magyar gasztronómiára éhes turistákat, akik évente mintegy 2 millióan választják Budapestet a szabadidejük kellemes eltöltésére.

 

Forrás: budapest.varosom.hu